Monday, July 19, 2010

khasiat buah kurma

bile ramadhan tibe buah kurma pastinye menjadi buah favourite kan..
harga pulak boleh tahan..ikut pd kualiti la..
tp utk bulan ramadhan tahun ni, kene la berjimat2..
since brg semua dh naik kn..
bonus pon xtau la dpt ke x..huhu
bebel plak..hehe
ari ni nani nk share tentang khasiat buah kurma ye kwn2..

Berdasarkan ini juga Baginda Rasulullah s.a.w. menganjurkan kita supaya berbuka puasa dengan buah kurma sebagaimana sabdanya daripada Anas bermaksud:

"Rasulullah s.a.w. berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda Rasulullah s.a.w. akan berbuka dengan beberapa biji anggur.

Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air.” (Hadis riwayat Ahmad)
Sehubungan dengan hadis ini, ada beberapa hadis lain yang menganjurkan agar kita berbuka puasa dengan kurma. Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik, beliau berkata, "Rasulullah s.a.w. berbuka dengan kurma dan barangsiapa yang tidak mendapatkannya maka hendaklah ia berbuka dengan air kerana sesungguhnya air itu pembersih.”

Kurma adalah sejenis tumbuhan (palma) atau dikenali dalam bahasa saintifiknya sebagai ´phonex dactylifera´ yang berbuah dan boleh dimakan sama ada yang masak atau yang mentah. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara-negara Arab terdiri daripada pelbagai jenis antara kurma yang terkenal ialah kurma Mekah dan Madinah.

Di kalangan penduduk di negara-negara Arab, kurma adalah makanan utama mereka, malah masyarakat kita sudah mula menjadikan kurma sebagai bahan makanan yang digemari. Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak, kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda Rasulullah s.a.w.

Diriwayatkan daripada Abdullah bin Jaafar, katanya, "Aku melihat Rasulullah s.a.w. memakan buah-buahan dengan kurma masak.”

Rasulullah s.a.w. telah menyebutkan tentang khasiat sejenis kurma yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari yang bermaksud:

"Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad mendengar bapanya meriwayatkan Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ´Ajwah´ dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu."

Khasiat kurma "Ajwah" sebagaimana yang tersebut di dalam hadis di atas merupakan satu kelebihan yang dikurniakan Allah s.w.t. sesuai dengan kemuliannya sebagai jenis kurma pertama yang ditanam sendiri oleh Rasulullah s.a.w.

Terdapat juga di dalam al-Quran ayat yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma ini, yang dialami oleh Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa a.s. sebagaimana yang tersebut di dalam surah Maryam yang bermaksud:

"Dan gocangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak”. (Surah Maryam: 25)

Ayat di atas menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada kaum wanita yang sedang dalam nifas, apabila Allah memerintahkan Maryam memakannya sedang beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.

Penemuan kajian sains tentang khasiat buah kurma yang kaya dengan unsur zat besi dan kalsium telah membuktikan bahawa perubatan cara Islam yang terkandung di dalam al-Quran dan hadis Rasulullah s.a.w. bukanlah jenis perubatan yang semata-mata sesuai dengan keadaan iklim masyarakat Arab sahaja atau sudah ketinggalan zaman, tetapi ia adalah perubatan yang diiktiraf oleh dunia antarabangsa. Malah ia lebih baik daripada ubat-ubatan moden yang menggunakan berbagai campuran dadah yang boleh mengakibatkan kesan sampingan yang lain.

Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ia juga berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak dan pembentukan darah serta sumsum tulang. Antara kajian lain yang dijalankan membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak.

Antara hadis lain yang menyatakan kelebihan buah kurma ialah daripada Adiy bin Hatim, beliau berkata, "Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, "Hindarilah api neraka walaupun (dengan memberi sedekah) sebelah buah kurma.”
Hadis ini menerangkan kemuliaan buah kurma, iaitu walaupun dengan hanya kita bersedekah sebelah buah kurma kita terhindar daripada api neraka.

Buah kurma amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian bagi mereka yang mementingkan kesihatan agar sentiasa berada dalam keadaan baik, khususnya di waktu pagi sebelum memulakan sebarang tugas harian. Kurma juga amat berkhasiat dan sesuai bagi pertumbuhan kanak-kanak.

Mudah-mudahan dengan amalan memakan kurma yang berterusan, kita terhindar daripada berbagai kemungkinan dan dapat meneruskan tugas harian serta beribadat kepada Allah s.w.t.


0 comments: