Friday, July 30, 2010

alhamdullillah..2 month..amin..

today is our second month together as a hubby n wifey..
hopefully it will be last forever..
30052010-30072010
yes..we just begin a new chapter of life..
i just want him to accompany me where ever n who ever i 'am..

whether in a hard situation and happiness ..
i want to spent all my life with you abang..
i'm really happy and touching with your love and patience..
you never make me mad..
i'm lucky cos i have you.. 


p.s : u'r my sunshine..i love you!

Monday, July 26, 2010

FADHILAT SYAABAN

salam kwn2 alam maya ku..
ari ni ari isnin..
ye..monday blues..hehe
2ari cuti cm xckup kn..time ni la nk luangkan masa utk family tercinta..
dh dh..sume org pon tau tu..
hope weekend korang bes k..
arini sy nk kongsikan cket tentang fadhilat bulan syaaban..
so,check it out..

Bulan Syaaban mempunyai keistimewaan tersendiri di dalam Islam. Antara amalan-amalan sunat pada bulan Syaaban dan digalakkan adalah :

1. Memperbanyakkan puasa sunat 
 
2. Bertaubat dan beristighfar
- ini boleh mensucikan jiwa dari dosa, kerana sebagai manusia kita mesti takkan terlepas dari   melakukan dosa. sebenar-benar taubat ialah taubat nasuha.

3. Memperbanyakkan zikir dan berdoa
- zikir ialah ucapan yang dilakukan dengan lidah atau mengingati Allah dengan hati dengan ucapan atau ingatan yang membesar dan mengagungkan Allah. Ini kerana dengan sikir ia dapat mententeramkan hati manusia.

4. Malam nisfu syaaban ( 15 Syaaban )
- kelebihan malam ini telah disebutkan dalam hadis yang dimaksudkan " Allah menjenguk datang kepada semua makhluknya diaman mereka diampunkan dosa sekalian makhluknya kecuali orang yang menyekutukan Allah atau orang yang bermusuhan. "
- kita boleh menghidupkan malam nisfu Syaaban dengan memperbanyakkan beribadat seperti sembahyang sunat, berdoa, berzikir dan membaca Al-Quran .

Kesimpulannya, amalan yang berterusan akan membuatkan kita lebih bersedia untuk beramal serta menyambut kedatangan Ramadhan dengan hati yang bersih dan suci. p.s : jika saya ada membuat kesalahan atau apa-apa yang sewaktu dengannya kepada anda-anda semua, harap dimaafkan..coretan di blog ni semata-mata untuk coretan diari saya..jika ada sesiapa yang tak suke utk follow, saya xpaksa..ok..biaselah..ada org yang suke n xsuke..itu lumrah alam..walau apapun,hadapi dengan senyuman..;-)


Wednesday, July 21, 2010

period pain..sakit amat..


napela tiap2 bulan kene lalui sakit ni eh...
adushhhh...
jeles pade kengkawan yg xalami sakit ni..

p.s : kengkawan ade petua or tips yg bergune x?

Monday, July 19, 2010

sambungan entry begamba..

sblm akad nikah..

sesi pembacaan taqliq..

me wit the hantaran..

jurunikah ku..bacaan khutbah nikah..

saat yg ku tunggu2..i do..

amin..alhamdullilah 
saat bgelar isteri kpd chenta hati ku..
p.s : sebak di dada sape yg tau..huhu

last but not least..
both family yg hadir..
tq semua..

to be continue..
lame gile nk upload gamba2 ni..
fed up da rase..
huhu

khasiat buah kurma

bile ramadhan tibe buah kurma pastinye menjadi buah favourite kan..
harga pulak boleh tahan..ikut pd kualiti la..
tp utk bulan ramadhan tahun ni, kene la berjimat2..
since brg semua dh naik kn..
bonus pon xtau la dpt ke x..huhu
bebel plak..hehe
ari ni nani nk share tentang khasiat buah kurma ye kwn2..

Berdasarkan ini juga Baginda Rasulullah s.a.w. menganjurkan kita supaya berbuka puasa dengan buah kurma sebagaimana sabdanya daripada Anas bermaksud:

"Rasulullah s.a.w. berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda Rasulullah s.a.w. akan berbuka dengan beberapa biji anggur.

Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air.” (Hadis riwayat Ahmad)
Sehubungan dengan hadis ini, ada beberapa hadis lain yang menganjurkan agar kita berbuka puasa dengan kurma. Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik, beliau berkata, "Rasulullah s.a.w. berbuka dengan kurma dan barangsiapa yang tidak mendapatkannya maka hendaklah ia berbuka dengan air kerana sesungguhnya air itu pembersih.”

Kurma adalah sejenis tumbuhan (palma) atau dikenali dalam bahasa saintifiknya sebagai ´phonex dactylifera´ yang berbuah dan boleh dimakan sama ada yang masak atau yang mentah. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara-negara Arab terdiri daripada pelbagai jenis antara kurma yang terkenal ialah kurma Mekah dan Madinah.

Di kalangan penduduk di negara-negara Arab, kurma adalah makanan utama mereka, malah masyarakat kita sudah mula menjadikan kurma sebagai bahan makanan yang digemari. Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak, kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda Rasulullah s.a.w.

Diriwayatkan daripada Abdullah bin Jaafar, katanya, "Aku melihat Rasulullah s.a.w. memakan buah-buahan dengan kurma masak.”

Rasulullah s.a.w. telah menyebutkan tentang khasiat sejenis kurma yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari yang bermaksud:

"Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad mendengar bapanya meriwayatkan Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ´Ajwah´ dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu."

Khasiat kurma "Ajwah" sebagaimana yang tersebut di dalam hadis di atas merupakan satu kelebihan yang dikurniakan Allah s.w.t. sesuai dengan kemuliannya sebagai jenis kurma pertama yang ditanam sendiri oleh Rasulullah s.a.w.

Terdapat juga di dalam al-Quran ayat yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma ini, yang dialami oleh Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa a.s. sebagaimana yang tersebut di dalam surah Maryam yang bermaksud:

"Dan gocangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak”. (Surah Maryam: 25)

Ayat di atas menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada kaum wanita yang sedang dalam nifas, apabila Allah memerintahkan Maryam memakannya sedang beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.

Penemuan kajian sains tentang khasiat buah kurma yang kaya dengan unsur zat besi dan kalsium telah membuktikan bahawa perubatan cara Islam yang terkandung di dalam al-Quran dan hadis Rasulullah s.a.w. bukanlah jenis perubatan yang semata-mata sesuai dengan keadaan iklim masyarakat Arab sahaja atau sudah ketinggalan zaman, tetapi ia adalah perubatan yang diiktiraf oleh dunia antarabangsa. Malah ia lebih baik daripada ubat-ubatan moden yang menggunakan berbagai campuran dadah yang boleh mengakibatkan kesan sampingan yang lain.

Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ia juga berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak dan pembentukan darah serta sumsum tulang. Antara kajian lain yang dijalankan membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak.

Antara hadis lain yang menyatakan kelebihan buah kurma ialah daripada Adiy bin Hatim, beliau berkata, "Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, "Hindarilah api neraka walaupun (dengan memberi sedekah) sebelah buah kurma.”
Hadis ini menerangkan kemuliaan buah kurma, iaitu walaupun dengan hanya kita bersedekah sebelah buah kurma kita terhindar daripada api neraka.

Buah kurma amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian bagi mereka yang mementingkan kesihatan agar sentiasa berada dalam keadaan baik, khususnya di waktu pagi sebelum memulakan sebarang tugas harian. Kurma juga amat berkhasiat dan sesuai bagi pertumbuhan kanak-kanak.

Mudah-mudahan dengan amalan memakan kurma yang berterusan, kita terhindar daripada berbagai kemungkinan dan dapat meneruskan tugas harian serta beribadat kepada Allah s.w.t.


Wednesday, July 14, 2010

FADILAT BULAN REJAB..

Salam semua..since bulan ramadhan dah nk dekat ni..
nanie nak share la cket psl fadilat bulan rejab..
msti rmai yg puase bulan rejab yang lepas kn..take a look k..
sharing is caring..;-)


Bulan Rejab merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud taazim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya dan Ruangan Bimbingan Rohani kali ini menyorot fadhilat bulan Rejab dan beberapa hadis Rasulullah S.A.W. berkenaan dengannya.Amalan terbaik di dalam bulan Rejab ini ialah berpuasa. Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:

Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi. 
Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipatgandakan pahalanya. 
Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka, 
Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal. 
Puasa 5 hari - aman dari azab kubur. 
Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya. 
Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya. 
Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya. 
Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru "Laailahaillallah" dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga. 
Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim. 
Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun. 
Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun. 
Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun. 
Puasa 16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga. 
Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam. 
Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya. 

Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim. 
Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun. 
Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji. 
Setiap umat Islam yang berpuasa di bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumur hidupnya. Tambahan bersedekah seperti beribadat seribu kali haji dan umrah. Dibina untuknya seribu mahligai dengan seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali. 
Sedekah di bulan Rejab seumpama sedekah seribu dinar, dituliskan kepada tiap-tiap helai bulu romanya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapuskan seribu kejahatan serta dijauhkan daripada api neraka.

Orang yang lemah dari berpuasa di bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari, sekurang-kurangnya sebuku roti. 

Tazkirah From: Madzlan Othman (UPDP)